CORANUL

CITEŞTE CORANUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Priveste si asculta

Sufletul si destinul
Islamului

Intalnirea cu un grup
de studenti si oameni crestiniFotografii ale Coranului de-a lungul timpului

Copil musulmanCe este ISLAMUL

Moscheile din Lume

Versete din Coran rugaciune musulmana


Inventii Islamice

Vezi mai multe

Secvente

مشاهد لا تنسى من فيلم
عمر المختار

Secvente de neuitat din filmul mesajul

Certificari

Certificate oferite de noi

أسئلة و فتاوى


Caligrafia
Araba

 

 

 

 

Daca in BIBLIE la inceput a fost pamantul, in CORAN la inceput a fost cuvantul. Primul cuvant pe care ingerul Gibriil ( Pacea sa fie asupra sa )* i l-a spus lui Profetul Muhammad ( Pacea sa fie asupra sa )* la inceputul revelatiei a fost Citeste!.

 

 

 

Acesta este numai unul din argumentele pentru care scrierea si cuvantul au fost, si sunt in continuare, foarte importante pentru musulmani.

 

Alfabetul arab este compus din 28 de litere. Vocalele se impart in scurte si lungi, dar numai cele din urma se regasesc in corpul cuvantului. Vocalele scurte sunt notate deasupra sau dedesubtul scrierii (in cazul in care textul este vocalizat). Singurul text vocalizat integral (pentru a evita ambiguititile) este cel coranic. Directia de scriere in araba este de la dreapta la stanga. O alta particularitate a scrierii arabe este aceea ca nu noteaza majuscule.

 

 

الحروف العربية

Alfabetul Arab

أ

ب

ت

ث

ج

ح

خ

د

ذ

ر

ز

س

ش

ص

ض

ط

ظ

ع

غ

ف

ق

ك

ل

م

ن

هـ

و

ي

بوابة اللغة العربية

 Poarta Limbei Arabe

              

Caligrafia este prima forma de arta vizuala islamica si, totodata, una dintre cele mai respectate arte in zilele noastre. Caligrafia reprezinta un simbol al unitatii, frumusetii si puterii in toata lumea islamica, fiind considerata chiar un amalgam intre arta si stiinta.

 

Una dintre multiplele intrebuintari ale caligrafiei este cea de transmitere a mesajului coranic.  in afara de rolul sau religios, caligrafia indeplineste si un rol pur estetic, ea fiind intrebuintata ca ornament pentru obiecte de uz cotidian, pe pereti, mobila din moschee, interiorul si  exteriorul acesteia, dar si pe Ka’ba.   

 

Caligrafii se instruiau de la o varsta frageda, chiar din copilarie. Instruirea lor consta in studierea si copierea diferitelor stiluri caligrafice numite murfadat. Maestrii caligrafi puteau scrie la fel de bine si fara uneltele potrivite. Iar daca un maestru caligraf isi pierdea mana cu care scria (in urma unei pedepse sau intr-un razboi), el invata sa scrie cu aceeasi maiestrie cu mana cealalta si uneori isi uimea admiratorii scriind chiar cu gura sau cu picioarele. Unii dintre cei mai apreciati caligrafi sunt Ibn Muqlah, Ibm al-Bawwab si Yaqut al-Mustasimi.

 

Evolutia unui anumit stil caligrafic este unica, precum personalitatea artistului. Fiecare caligraf imprima scrisului sau atat experiente personale cat si aspecte din realitatea inconjuratoare. Elementele componente ale scrierii lor sunt intotdeauna echilibrate si transmit o anumita energie.

 

 

 

 

 

 

 

 

نموذج من أقلام الخط العربي

Forma de stilouri caligrafie arabă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exista mai multe stiluri de caligrafie consacrate printre care: Diwani, Kufi, Riqa, Taliq si Thuluth.

 

 

Stilul Thuluth (treime) a luat nastere in secolul al VII-lea. Desi a fost folosit rareori pentru scrierea Coranului, acest stil a fost foarte popular pentru ornamente, fiind si azi cel mai important scris ornamental.

 

 

 

 

 Stilul Farsi (Ta'liq - atarnare) a fost dezvoltat de persi plecand de la un stil arabesc. Numit si Farsi, acest stil este folosit de la inceputul secolului al IX-lea.

 

 

Stilul Riq’a, numit si Ruq'ah (foaie) este o forma simplificata a stilului Thuluth. A fost stilul preferat al caligrafior Imperiului Otoman si a devenit cel mai raspandit si cel mai folosit stil.

 

            Stilul Naskh  este cel mai des folosit pentru transcrierea Coranului, f iind usor de scris si de citit. A devenit  cunoscut  in secolul al X-lea dupa  ce a fost modificat de Ibn Muqlah.

  

بسم الله الرحمن الرحيم

 

 

              Stilul Kufi, creat in secolul VIII, a fost  principala scriere religioasa a acelor vremuri. Deoarece nu avea reguli stricte, caligrafii care o foloseau aveau o mai mare libertate in executarea ornamentelor.

 

 

 

              In fine, stilul Diwani si-a atins apogeul in secolul al XVII-lea, fiind folosit de administratia otomana. si astazi este preferat in scopuri decorative.

 

 

Doar de dragul ştiinţei există 11 stiluri de caligrafie arabe cheie şi acestea sunt : Naskh, Ruq'ah, Thuluth, Diwani, Diwani Jalei ( Evident ), Farsi, Kufi, Ejaza sau Raihani ( Pentru Certificatelor de studii ), Marocani sau Andalusi, Turra sau Tughra’a si liber ( nou ).  Dupa marele caligraf Jalal Amin Saleh Tughrakesh Arabi .*

Publicat pe sit-ul  www.e-scoala.ro/arabic/caligrafia-araba.html

-----------------------------------------------------------------------------------------

Imaginile Sunt modificate Si Unele Cuvante  Adaugate* de către  
Dr. H_ Al Seffariny .

Cu sincere mulţumiri pentru scriitorul  de articol in limba Romana Talida CIUCA.

 

Dr. H_ Al Seffariny

 

دروس و خطب

Discursuri si lectii

Orar de rugaciune

 

Buletin Meteo

Articole selectateمحمد المصطفى خاتم الأنبياء والمرسلين

Minunile şi versetele divine cosmice menţionate în Coran
عربي ...... Romana ...... English


Allah sau Dumnezeu ? Cuvantul dumezeu sub aspect lingvistic
Romana ........... عربي

 

Mai multe articole

حلقات مشوقة

مسلسل مذكرات أمير البحار
الإسلامية خير الدين بربروس

شخصيات إسلامية


 أبو عبد الرحمن الخليل بن أحمد
بن عمرو بن تميم الفراهيدي

الإمام العلامة القاضي
حفص بن غياث النخعي الكوفي

Mai multe إقرأ المزيد

Carti si Lucrari


Femeile in Islam

أشعار و قصائد

تميم البرغوثي
في القدس

هشام الجخ - التأشيرة