CORANUL

CITEŞTE CORANUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Priveste si asculta

Sufletul si destinul
Islamului

Intalnirea cu un grup
de studenti si oameni crestiniFotografii ale Coranului de-a lungul timpului

Copil musulmanCe este ISLAMUL

Moscheile din Lume

Versete din Coran rugaciune musulmana


Inventii Islamice

Vezi mai multe

Secvente

مشاهد لا تنسى من فيلم
عمر المختار

Secvente de neuitat din filmul mesajul

Certificari

Certificate oferite de noi

أسئلة و فتاوى

Top 10 inventii islamice care ne-au schimbat viata

 

De la banala periuta de dinti pana la primul spital, este uimitor felul in care inventiile islamice ne-au schimbat viata de zi cu zi.

Poate multi nu stiau aceste lucruri, insa musulmanii au inventat toate obiectele, respectiv institutiile din topul de fata, modeland astfel o bucata de istorie. Isi poate imagina cineva cum ar fi viata fara o periuta de dinti, fara operatii sau fara muzica?

Mai jos puteti gasi topul realizat de CNNcu 10 dintre inventiile musulmanilor care stau la baza societatii moderne de astazi.

1. Chirurgia

Al Zahrawi a publicat in jurul anului 1000 o enciclopedie ilustrata de aproximativ 1500 de pagini ce continea informatii despre chirurgie. Enciclopedia sa a fost folosita ca referinta in Europa vreme de 5 secole. Al Zahrawi descoperise ca intestinele de pisica puteau fi folosite pentru a sutura taieturile - o descoperire care a schimbat cursul medicinei. In afara de asta, doctorul a realizat prima operatie de cezariana si a fost inventatorul forcepsului.

 

 

2. Cafeaua

O bem in fiecare dimineata pentru a ne trezi sau pentru aroma, o bem cand iesim in oras sau cand ne intalnim cu prietenii, insa nu multe persoane stiu ca arbustii care dau boabele de cafea au fost prima oara crescuti in Yemen, in jurul secolului 9. In Europa, pretioasele boabe de cafea au ajuns abia in secolul 16, cand un negustor venetian le-a facut cunoscute italienilor.

 

 

 

3. Masina de zbor

Profesorul Salim al-Hassani a declarat ca "Abbas ibn Firnas a fost prima persoana care a facut o incercare reala de a construi o masinarie de zbor si sa zboare". Firnas a realizat un aparat cu aripi, asemanator unui costum de pasare, iar cu aceasta a reusit sa se ridice de la sol pentru cateva momente insa in final a cazut la pamant.

 

 

 

4. Universitatea

O printesa pe numele Fatima al-Firhi a infiintat in anul 859, in Maroc, prima universitate care oferea diplome de calificare. Universitatea fondata de ea functioneaza si astazi.

 

 

 

 

 

5. Algebra

Chiar daca majoritatea dintre noi am detestat matematica pe bancile scolii, algebra a ajutat de-a lungul timpului omenirea. Al-Khwarizmi a construit noua ordine algebrica pe baza sistemelor grecesti si hinduse si reprezenta un sistem de unificare pentru numele rationale, irationale si magnitudini geometrice. Acelasi matematician a fost primul care a introdus conceptul de a ridica un numar la o putere.

 

 

6. Optica

Exista foarte multe persoane care au nevoie de ochelari pentru a-si corecta problemele de vedere sau pentru a se proteja de radiatiile emise de monitoarele de calculator, iar la baza opticii de stazi stau descoperirile facute de musulmani.
Dupa cum spune profesorul Hassani, "multe dintre cele mai importante progrese in studiul opticii se datoreaza lumii islamice". In jurul anului 1000, Ibn al-Haitham a demonstrat ca oamenii pot vedea obiecte datorita luminii care se reflecta de pe suprafata lor si este mai apoi perceputa de ochiul uman, desfiintand astfel teoriile lui Euclid si Ptolomeu care spuneau ca lumina era emisa de globul ocular.

 

7. Muzica

Potrivit lui Hassani, muzicienii islamici au avut un impact major asupra Europei iar instrumentele aduse de ei pe continentul nostru au stat la baza multor instrumente ale zilelor noastre.

 

 

 

 

8. Periuta de dinti

Dupa spusele aceluiasi profesor, in jurul anului 600, profetul Mohammed a popularizat folosirea periutei de dinti. Acesta folosea o ramura dintr-un copac Meswak si isi curata dintii si improspata respiratia. Banala pasta de dinti care este nelipsita din casele oamenilor contine o substanta asemanatoare celei produse de Meswak.

 

 

 

9. Cricul

Foarte multe descoperiri in domeniul automaticii au fost puse pe seama lumii islamice iar cea mai cunoscuta inventie este cricul, cu ajutorul caruia oamenii pot ridica obiecte grele cu usurinta. Aceasta 'tehnologie', care ii apartine lui Al-Jazari, a stat mai tarziu la baza multor inventii, de la bicicleta la motorul cu combustie interna.

 

 

 

 

10. Spitalele

Conform lui Hassani, spitalele, asa cum le stim noi astazi, vin din Egiptul secolului 9 iar primul centru medical a fost infiintat in anul 872 la Cairo.

 

 

 

 

 

Publicat la: 02 Februarie 2010 de catre Astaroth Priestess  pe sit-ul www.metalhead.ro

-----------------------------------------------------------------------------------------

Unele imagini modificate de către Dr. H_ Al Seffariny .

Cu sincere mulţumiri pentru scriitor de articol in limba Romana Astaroth Priestess .

 

                                                                                           Dr. H_ Al Seffariny

 

 

دروس و خطب

Discursuri si lectii

Orar de rugaciune

 

Buletin Meteo

Articole selectateمحمد المصطفى خاتم الأنبياء والمرسلين

Minunile şi versetele divine cosmice menţionate în Coran
عربي ...... Romana ...... English


Allah sau Dumnezeu ? Cuvantul dumezeu sub aspect lingvistic
Romana ........... عربي

 

Mai multe articole

حلقات مشوقة

مسلسل مذكرات أمير البحار
الإسلامية خير الدين بربروس

شخصيات إسلامية


 أبو عبد الرحمن الخليل بن أحمد
بن عمرو بن تميم الفراهيدي

الإمام العلامة القاضي
حفص بن غياث النخعي الكوفي

Mai multe إقرأ المزيد

Carti si Lucrari


Femeile in Islam

أشعار و قصائد

تميم البرغوثي
في القدس

هشام الجخ - التأشيرة